Nauka

Strona główna / Nauka / Zwiększenie oferty produktów ekologicznych w żywieniu zbiorowym

Zwiększenie oferty produktów ekologicznych w żywieniu zbiorowym

 

Pod parasolem Europejskiego Zielonego Ładu, zarówno strategia "od pola do stołu", jak i strategia na rzecz bioróżnorodności do 2030 r. obejmują cel osiągnięcia 25% gruntów rolnych w UE w rolnictwie ekologicznym do 2030 r. Aby wesprzeć osiągnięcie tego celu, 25 marca 2021 r. Komisja Europejska przyjęła plan działania UE na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej.

 

Niniejszy plan działania przyjmuje podejście oparte na popycie, dlatego jego pierwszą osią jest zwiększenie popytu na produkty ekologiczne.  Jednym z działań przewidzianych w ramach tej osi jest zwiększenie udziału produktów ekologicznych w stołówkach instytucji publicznych (np. szkoły i przedszkola).

 

Badanie ma na celu określenie tego, czy i jak poszczególne  państwa członkowskie UE realizują te ambitne cele na szczeblu krajowym, regionalnym i ewentualnie lokalnym.  Badanie obejmować będzie zarówno wymiar strategiczny (planistyczny), polityczny (wdrożeniowy), jak i instytucjonalny, włączając w to kwestie tzw. Zielonych Zamówień Publicznych oraz akcji edukacyjnych skierowanych do dzieci i młodzieży.

Powrót