dr
Ruta Śpiewak
Zakład Socjologii WsiAsystent
Adres email: ruta.spiewak@irwirpan.waw.pl
Telefon służbowy: +48 22 657 28 06
Pokój 224 -C
PROBLEMATYKA BADAWCZA
przemiany społeczne na obszarach wiejskich, alternatywne sieci żywności i postawy konsumentów oraz producentów zaangażowanych w takie sieci, rolnictwo ekologiczne, rozwój wiejski, gentryfikacja
WYKSZTAŁCENIE
2012 - Tytuł doktora nauk społecznych, uzyskany na wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Praca doktorska zatytułowana: Mieszkańcy wsi wobec nowego modelu rozwoju wiejskiego na przykładzie wybranego regionu.
2004-2007 - Studia Doktoranckie na wydziale w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych, Uniwersytet Warszawski.
1997-2003 - Studia w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych, UW (praca magisterska na temat: „Mieszkańcy i władze samorządowe o swojej gminie i jej rozwoju - zderzenie czy wspólnota opinii")
2001 - Stypendium Sokratesa w Göteborg University, Szwecja
2017 (maj) - Stypendium w Ruralia Institute, Mikkeli
2019-2020 - Stypendium naukowe w Indiana University Bloomington TUTAJ
PROJEKTY BADAWCZErozwiń
Główny wykonawca:
- 2020-2022 - "System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny" (finansowanie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa)
- Sierpień 2018 - (planowany termin zakończenia) sierpień 2021: "Zwrot jakościowy? O roli i znaczeniu nowych postaw konsumentów i producentów na przykładzie alternatywnych sieci żywności" (finansowanie NCN)
-
Czerwiec 2017 - maja 2018: "Sto lat rozwoju polskiej wsi" (finansowanie Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa)
-
Maj 2017 -grudzień 2017: "Marketing, promocja oraz analiza rynku: analiza rynku produkcji ekologicznej w Polsce, w tym określenie szans i barier dla rozwoju tego sektora produkcji; System transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym - określenie barier rozwoju rynku" (finansowanie MRiRW)
-
Marzec 2016 - grudzień 2016: "Prorozwojowe wykorzystania rolnictwa ekologicznego w polityce i działaniach samorządów lokalnych -analiza wybranych przypadków" (finansowanie MRiRW)
- Maj 2014 - listopad 2017: "Organizacje rolnicze w Polsce: ich siła i wpływ na politykę państwa" (finansowanie NCN)
- Maj 2014 - maj 2017: "Struktura społeczno-zawodowa wsi i jej świadomościowe korelaty" (finansowanie NCN)
- Styczeń 2013 - grudzień 2013: "Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego" (finansowanie MRWiR)
- Kwiecień 2013 - kwiecień 2014: "Strategia dla Centrum Wdrażania Projektów przy Białowieskim Parku Narodowym"
- 2012 - "Solidarność i pamięć"
- 2008-2012: "Mieszkańcy wsi wobec nowego modelu rozwoju wiejskiego na przykładzie wybranego regionu"
PUBLIKACJE
MONOGRAFIE I PRACE ZBIOROWE POD REDAKCJĄrozwiń
-
KSIĄŻKI WSPÓŁAUTORSKIE
- Rosner A., Śpiewak R., Kozdroń E., (2018) Patrząc na wieś. Sto lat rozwoju polskiej wsi. Warszawa, IRWiR PAN, Wydawnictwo Naukowe Scholar.
- Halamska M., Michalska S., Śpiewak R., (2016). Studia nad Strukturą Społeczną Wiejskiej Polski Tom 1. Stare i Nowe Wymiary zróżnicowania społecznego. Warszawa, IRWiR PAN, Wydawnictwo Naukowe Scholar.
ROZDZIAŁY W KSIĄŻKACH
- Śpiewak R., (2023). Mniej. W: Halamska M., Kłodziński M., Stanny M. (red), Polska wieś 2044. Wizja Rozwoju (s.141-146), Warszawa: Wydawnictwo IRWiR PAN
- Śpiewak R., (2019). Chłopi - nowi chłopi - quasi-chłopi. O zanikaniu i odradzaniu się klasy chłopskiej. W: Kurczewska U., Głowania M., Ogrodnik W., Wasilewski D. (red), Co się dzieje z polskim społeczeństwem? Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ireneuszowi Krzemińskiemu (s. 323-334), Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego.
- Śpiewak R., (2015). Rural Area inhabitants in the Context of New Model of Rural Area Development. In: Zajda K., Michalska S. (eds.), Introduction, Young Researchers and the Problems of Polish Rural Areas, (pp. 15-30), Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
ARTYKUŁY NAUKOWE W CZASOPISMACHrozwiń
-
- Bilewicz A., Śpiewak R. (2024). A repeasantisation in Poland? New farmers, the peasant mode of production and their situations in the local communities. The Journal of Peasant Studies. Published online 09 Feb 2024
- Robinson, J. M., & Śpiewak, R. (2023). In Common or Enclosed: A Comparison of Farmers' Market Development in Poland and the United States. International Journal of the Commons, 17(1), pp. 211-227. DOI: https://doi.org/10.5334/ijc.1219
- Śpiewak, R. and Goszczyński, W. (2023). Alternative Food Networks from the Institutional Perspective. The International Journal of Sociology of Agriculture and Food. Paris, France, 29(1), pp. 5-24. doi: 10.48416/ijsaf.v29i1.482.
- Śpiewak R., Kłoczko-Gajewska A., Kłobukowska J. (2022). Znaczenie obszarów wspólnie użytkowanych (land commons) w Polsce w produkcji żywności - wstęp do dyskusji. Wieś i Rolnictwo nr 3 (196), s. 109-132 .DOI: https://doi.org/10.53098/wir032022/04
-
Dudek M., Śpiewak R. (2022). Looking Forward to When it is Over: Reactions and Short-Term Coping Micro-Strategies of Polish Fruit and Vegetable Farmers during the Covid-19 Pandemic. European Countryside 14 (2022), s. 770-789. DOI: https://doi.org/10.2478/euco-2022-0038
- Goszczyński W., Śpiewak R. (2022). The dark side of the bun: endo and exogenous class exclusions in Polish alternative food network. Food, Culture & Society: An International Journal of Multidisciplinary Research, s. 1-27. DOI:10.1080/15528014.2022.2096367
- Dudek M., Śpiewak R. (2022). Effects of the COVID - 19 Pandemic on Sustainable Food Systems: Lessons Learned for Public Policies? The Case of Poland. Agriculture, 2022, 12, 61. https://doi.org/10.3390/agriculture12010061
- Jackson P., Guadalupe Rivera Ferre M., Candel J., Davies A., Derani C., Vries H., Dragović-Uzelac V., Hoel A., Holm L., Mathijs E., Morone P., Penker M., Śpiewak R., Termeer K. & Thogersen J. (2021). Food as a commodity, human right or common good. Nature Food 2, 132-134.
- Meta Robinson J., Leila Mzali L., Knudsen D, Farmer J., Śpiewak R., Suttles S., Burris M., Shattuck A., Valliant J., Babb A. (2021). Food after the COVID-19 Pandemic and the Case for Change Posed by Alternative Food: A Case Study of the American Midwest. Global Sustainability. Published online by Cambridge University Press.
- Śpiewak R., Jasiński J. (2020).Organic Farming as a Rural Development Factor in Poland - the Role of Good Governance and Local Policies. Journal on Food System Dynamics, Vol. 11, No 1 (2020).
- Goszczyński W., Śpiewak R., Bilewicz A., Wróblewski M. (2019). Between Imitation and Embeddedness: Three Types of Polish Alternative Food Networks. This article belongs to the Special Issue The Invisible Sustainability of Otherness: Rethinking Food Systems from the Margins.
- Śpiewat R., Jasiński J. (2019). Knowledge Transfer in the Organic Farming System: the Role of Agricultural Advisory Service, Journal of Agribusiness and Rural Development, 51(1), 77-83.
-
Bilewicz A., Śpiewak R., Beyond the "Northern" and "Southern" divide. Food and Space in Polish Consumer Cooperatives East European Politics & Societies and Cultures.
- Milczarek-Andrzejewska D., Śpiewak R. (2018). Farmer's associations: their resources and chanells of influence. Evidence from Poland. Sociologia Ruralis.
- Śpiewak R., Milczarek-Andrzejewska D., Ciechomska A. (2016). Agricultural organization in Poland - an attempt towards typology. Journal of Agribusiness and Rural Development.
- Śpiewak R., (2016). Multifunctionality of organic farming: case study from Southern Poland. European Countryside, 1.2016.
- Śpiewak R., (2016). The Social Process of Defining Quality Food, Based on the Opinions of Polish Consumer Cooperative Members [Społeczny proces definiowania wysokiej jakości żywności w świetle opinii członków polskich kooperatyw spożywczych] Wieś i Rolnictwo/ Village and Agriculture Quarterly, 4 (173), 123-139.
- Śpiewak R., (2015). Globalne siły a nowa klasa chłopska (Global forces and a new peasant class). Wieś i Rolnictwo/ Village and Agriculture Quarterly, 1.1 (166.1), 197-204.
- Bilewicz A., Śpiewak R., (2015) Enclaves of Activism and Taste: Consumer Cooperatives in Poland as Alternative Food Networks. Social Science Review (The social meaning of food. Special issue in English No. 3.
- Milczarek-Andrzejwska D., Śpiewak R., (2015). Organizacje rolnicze i ich wpływ na otoczenie - podejście teoretyczne z perspektywy socjologicznej i ekonomicznej (Organizations of farmers's influence on their own environment - theoretical discourse in sociological and economical perspective), Wieś i rolnictwo /Village and Agriculture Quarterly 4 (169) 2015, 67-76.
- Śpiewak R., (2015). Rural Area inhabitants in the Context of New Model of Rural Area Development. In: Zajda K., Michalska S. (eds.), Introduction, Young Researchers and the Problems of Polish Rural Areas, (pp. 15-30), Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.
- Jasiński J., Michalska S., Śpiewak R. (2014). Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego - analiza wybranych przypadków (Organic farming as a factor of local development - an analysis of selected cases). In: Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2013 roku (Research results on organic farming studies carried out in 2013), (pp. 434-447). Warsaw: Polish Ministry of Agriculture and Rural Development.
- Jasiński J., Michalska S., Śpiewak R., (2014). Rynki zakorzenione - koncepcja uruchomienia mechanizmów lokalnego rozwoju (Nested markets- a new mechanism for local developement). Wieś i rolnictwo /Village and Agriculture Quarterly 3(164) 2014, 105-123.
- Jasiński J., Michalska S., Śpiewak R., (2013). Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego - analiza wybranych przypadków. (Organic farming as a factor of local development- an analysis of selected cases)Warsaw: IRWiR PAN. Report commissioned by the Polish Ministry of Agricultural and Rural Development.
- Śpiewak R., (2012). Nowy europejski model rozwoju wiejskiego. Polska odmiana . (The new European model of rural development: the Polish case). In: Rosner A. (eds.) Społeczne i kulturowe zagadnienia przemian na wsi polskiej (Social andcultural aspects of changes in the Polish countryside), (pp. 167-187). Warsaw: IRWiR PAN .
- Śpiewak R., (2012). Definiowanie kategorii "wieś" na początku XXI wieku, czyli o kłopotach badacza obszarów wiejskich (Defining the category of "countryside" i the early XXI centry, the dilema of rural areas' resercher). Wieś i rolnictwo /Village and Agriculture Quarterly 3 (156)2012, 30-47.
- Halamska M., Śpiewak R., Michalska S., (2010). Les voies mise en oeuvre du programme LEADER en Pologne. In: Les acteurs locaux á l'épreuve du modele europeén LEADER (pp. 95-113), CEFRES and IRWiR PAN.
- Śpiewak R., (2009). Społeczności realizujące program LEADER - wyrównywanie czy pogłębianie zróżnicowań? (Communities in the process of LEADER programme implementation- creating equal opportunities or generating even greater inequaities pp.120-143 In: Tuziak A., Tuziak B., (eds.) Regionalny wymiar procesów transformacyjnych, zróżnicowania i podziały (The regional dimension of transformation processes, diversities and divisions), (pp 1-168......) . Warsaw: Scholar.
INNE PUBLIKACJE NAUKOWErozwiń
RAPORTY, EKSPERTYZY I INNE OPRACOWANIArozwiń
-
- Śpiewak R., et al. (2024). System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny.
- Śpiewak R., et al. (2024). Raport dotyczący powołania organizacji parasolowej kooperatyw spożywczych w Polsce.
- Śpiewak R. Błesznowski B., Gąsiorowska A. (2022). Kooperatywy spożywcze w UE. Lekcje dla Polski. Projekt realizowany przez Fundację Kooperatywy Grochowskiej we współpracy z Fundacją im. Heinricha Bölla w Warszawie oraz EIT Food.
- Śpiewak R., et al. (2020). Towards a Sustainable Food System. Moving from food as a commodity to food as more of a common good
-
Jasiński J., Hałasiewicz A., Śpiewak R., Dominiak-Woźniak D. (2019). Stymulowania produkcji żywności ekologicznej.
- Jasiński J., Śpiewak R., Hałasiewicz A., Gelo-Kluczyńska M. (2017). System transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym.
- Jasiński J., Śpiewak R., (2016). Prorozwojowe wykorzystanie rolnictwa ekologiczengo w polityce I działaniach samorządów loklanych - analiza wybranych przypadków.
- Jasiński J., Michalska S., Śpiewak R., 2013: Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego - analiza wybranych przypadków. Raport IRWiR PAN.
CZŁONKOSTWO W ORGANIZACJACH
- Zaproszenie do Grupy Głównych Doradców Naukowych (Group of Chief Scientific Advisors) w ramach programu Europejskiego Mechanizmu Doradztwa Naukowego (SAM) w celu stworzenia raportu odpowiadającego na pytanie: Z punktu widzenia naukowego, w jaki sposób najlepiej przygotować system żywnościowy UE by stał się bardziej zrównoważony w aspekcie społeczno-ekonomicznym i środowiskowym?