dr
Jakub Jasiński
Zakład Integracji EuropejskiejAdiunkt
Adres email: kuba.jasinski@gazeta.pl
Telefon służbowy: +48 22 657 27 02
Pokój 224 -A
PROBLEMATYKA BADAWCZA
Ekonomista, pracownik Zakładu Integracji Europejskiej IRWiR PAN, absolwent Wydziału Nauk Ekonomicznych UW. Studiował także Nauki Polityczne w Bolonii. Zajmuje się zagadnieniami ekonomii instytucjonalnej, w tym uwarunkowaniami rozwoju lokalnego i regionalnego, energetyką rozproszoną oraz formami integracji prosumenckiej, zrównoważonymi łańcuchami produkcji żywności, realizacją polityki jakości (oznaczenia geograficzne, rolnictwo ekologiczne, systemy jakości żywności), funkcjonowaniem samorządów lokalnych oraz badaniami jakości rządzenia.
WYKSZTAŁCENIE
Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Praca doktorska: Jakość rządzenia na poziomie lokalnym a efektywność wykorzystania endogenicznych potencjałów wsi
Agencja Rozwoju Gospodarczego
Studia Podyplomowe „Zarządzanie Zasobami Ludzkimi"
Uniwersytet Warszawski
Wydział Nauk Ekonomicznych, Specjalizacja: Ekonomia Międzynarodowa
Uniwersytet w Bolonii (Stypendium)
Instytut Nauk Politycznych, Wydział Ekonomii
DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE
2022 - obecnie Doradca Prezesa Pracodawców RP (zielone inwestycje, rozwój regionalny, energetyka rozproszona)
2016 - 2021 Food and Agriculture Organization of the United Nations, Regional Office for Europe and Central Asia (projekty dot. wdrażania polityki jakości żywności)
2015 - 2020 Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny (Alternate Member)
2015 - 2019 Centrum Badań i Analiz/Centrum Monitoringu Legislacji Pracodawców RP
2014 - obecnie Polska Akademia Nauk, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa
2011 - 2015 Kancelaria Prezydenta RP
2008 - 2011 Ambasada RP w Rzymie (Ministerstwo Spraw Zagranicznych)
2004 - 2005 Prywatna Wyższa Szkoła Biznesu i Administracji
2003 - 2008 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
2001 - 2003 Redakcja dziennika „Rzeczpospolita"
PROJEKTY BADAWCZErozwiń
2022-2023
- „Przyjazna dla klimatu polska wołowina i wieprzowina wysokiej jakości" - działanie M16 „Współpraca" objęte wsparciem z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (link do: https://kalkulatorghg.iz.edu.pl/projekt/) 2019 - 2020
- Geographical food labelling can ensure quality, promote rural development. FAO Regional Office for Europe and Central Asia. Participation in the project as an international expert and coordinator.
2018
- „Bariery związane z produkcją żywności ekologicznej w województwie podlaskim". Projekt finansowany ze środków KSOW Podlasie.
2017
- „System transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym - określenie barier rozwoju rynku". Projekt finansowany ze środków MRiRW.
- "Inclusive and efficient agricultural and food systems in REU region through development of sustainable Geographical Indications": Technical consultation on Geographical Indications Schemes in the REU Region. REU studies on the state of the art with Geographical Indications (GI) and the GI-linked policies in Albania, Armenia, Croatia, Georgia, Hungary, Kyrgyzstan, Moldova, Poland and Russia were presented and discussed by the experts in Budapest: http://www.fao.org/europe/events/detail-events/en/c/1052822/
2016
- Prorozwojowe wykorzystanie rolnictwa ekologicznego w polityce i działaniach samorządów lokalnych - analiza wybranych przypadków. Decyzja Ministra RiRW z dnia 20.05.2016 r. nr pisma HORre-msz-078-9/16 (225).
- Międzynarodowy projekt rozwojowo-badawczy FAO REU pt. „State of the art in legal, institutional framework and GI products - potentialities, challenges and gaps, recommendation in REU Region (Europe and Central Asia)"
2013
- Projekt badawczy pt. „Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego - analiza wybranych przypadków", realizowany na zlecenie MRiRW, z zakresu wpływu rolnictwa ekologicznego na rozwój lokalny. Raport
PUBLIKACJE
MONOGRAFIE I PRACE ZBIOROWE POD REDAKCJĄrozwiń
-
- Jasiński K., 2019, Ewolucja systemu doradztwa i wsparcia badawczego rolnictwa. [W:] Halamska M., Stanny M., Wilkin J. (red.), Ciągłość i zmiana. Sto lat rozwoju polskiej wsi. Tom 2, IRWiR PAN, WN Scholar, Warszawa, s. 1125-1159.
- „Rzeczpospolita produktów regionalnych", praca zbiorowa pod redakcją K.Vinaver i J.Jasińskiego, Zielone Płuca Polski, Białystok - Paryż 2004.
ARTYKUŁY NAUKOWE W CZASOPISMACHrozwiń
-
-
Jasiński J., Kozakiewicz M., Sołtysik M. (2024), Analysis of the Economic Soundness and Viability of Migrating from Net Billing to Net Metering Using Energy Cooperatives, Energies 2024, 17(6), 1330; https://doi.org/10.3390/en17061330
-
Jasiński J., Żabiński M., (2022), Quality Management and Sustainable Development in Local Communes - Evidence from Poland; Public Organization Review, 22(3): 763-782 DOI: 10.1007/s11115-021-00533-5
-
Sołtysik M., Jasiński J., Kozakiewicz M., (2022) Improvement of Operating Efficiency of Energy Cooperatives with the Use of "Crypto-Coin Mining", Energies 2022, 15(21), 8061; https://doi.org/10.3390/en15218061
-
Sołtysik M., Jasiński J., Kozakiewicz M., (2021), Profitability of Prosumers According to Various Business Models-An Analysis in the Light of the COVID-19 Effect (2021) https://doi.org/10.3390/en14248488
-
Jasiński J., Kozakiewicz M., Sołtysik M. (2021). Determinants of energy cooperatives ‘ development in rural areas - evidence from Poland. Energies, 14 (2), 319 [s. 1-19].
-
Jasiński J., Kozakiewicz M., Słtysik M. (2021). The Effectiveness of Energy Cooperatives Operating on the Capacity Market. Energies, 14 (11), 3226 [s. 1-2].
-
Bańkowska K., Jasiński J. (2021). Estimating organic farms' marketability from limited data - Evidence from Poland. European Research Studies Journal, XXIV(1), s. 676-682.
-
Śpiewak R., Jasiński J. (2020).Organic Farming as a Rural Development Factor in Poland - the Role of Good Governance and Local Policies. Journal on Food System Dynamics, Vol. 11, No 1(2020).
-
Śpiewat R., Jasiński J. (2019). Knowledge Transfer in the Organic Farming System: the Role of Agricultural Advisory Service, Journal of Agribusiness and Rural Development, 51(1), 77-83.
- The influence of social relations on organic farming development in the Świdwin county, Economic and Regional Studies, Volume 9, no. 4, 2016 - wspólnie z Katarzyną Droździel i Rutą Śpiewak: http://www.ers.edu.pl/OJS/index.php/erspl/article/download/285/273
- „Rolnictwo ekologiczne jako czynnik rozwoju lokalnego", Wieś i Rolnictwo nr 4 (165), Warszawa 2014. - wspólnie z S. Michalską i R. Śpiewak
- „Rynki zakorzenione - koncepcja uruchomienia mechanizmów lokalnego rozwoju", Wieś i Rolnictwo nr 3 (164), Warszawa 2014. - wspólnie z S. Michalską i R. Śpiewak
- „Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego - analiza wybranych przypadków " [w]: Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2013 roku, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2014, str. 434-447. - wspólnie z S. Michalską i R. Śpiewak
-
INNE PUBLIKACJE NAUKOWErozwiń
-
- „Kryzys w Polsce - Raport generalny", praca zbiorowa pod redakcją Dobromira Ciasia, MilwardBrown SMG/KRC, Warszawa 2009.
- Cykl artykułów w Rzeczniku Patentowym poświęconych reformie polityki jakości w UE oraz dostosowaniu systemu ochrony oznaczeń geograficznych do wymogów WTO, Warszawa 2006-2007.
- „O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia", praca zbiorowa pod redakcją M.Gąsiorowskiego, Fundusz Współpracy, Warszawa 2005.
- Dziesiątki artykułów w latach 2002-2007 w prasie branżowej, m.in. w:
"Bezpieczeństwo i higiena żywności"
"Przemysł spożywczy"
Biuletyny MRiRW, ARR, GIJHAR-S
"Polish food".
RAPORTY, EKSPERTYZY I INNE OPRACOWANIArozwiń
-
2023
- Rynek żywności w Polsce w 2022 roku, dr A. Hałasiewicz, dr J. Jasiński, mgr M. Rzytki (EFRWP, Warszawa-Jasionka 2023); link: https://efrwp.pl/publikacje/rynek-zywnosci-w-polsce-w-2022-roku/
2019
- Jasiński J., Śpiewak R., Hałasiewicz A., Gelo-Kluczyńska M. (2017). System transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym.
2018
-
Geographical indication schemes in Croatia, Hungary and Poland. Synthesis report. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Budapest, 2018. Raport
- An overview of legal and institutional frameworks and opportunities, challenges and recommendations for geographical indication products in Armenia, Georgia, Kyrgyzstan, the Republic of Moldova and the Russian Federation. Synthesis Report. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Budapest, 2018. Raport
2017
- "State of the art in legal, institutional framework and GI products - potentialities, challenges and gaps, recommendation in Armenia, Georgia, Kyrgyzstan, Moldova, Russia. Synthesis Report", Food and Agriculture Organization of the United Nations, Regional Office for Europe and Central Asia, Budapeszt - Rzym 2017. Raport
- "System transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym - określenie barier rozwoju rynku", Warszawa 2017. Raport
- "Country experiences of work to introduce GI scheme (quality policy) in Croatia, Hungary and Poland. Synthesis Report.", Food and Agriculture Organization of the United Nations, Regional Office for Europe and Central Asia, Budapeszt - Rzym 2017. Raport
- „System transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym - określenie barier rozwoju rynku" http://www.irwirpan.waw.pl/dir_upload/site/files/Raport_IRWiR_2017_final.pdf
2016
- Prorozwojowe wykorzystanie rolnictwa ekologicznego w polityce i działaniach samorządów lokalnych - analiza wybranych przypadków http://www.irwirpan.waw.pl/dir_upload/site/files/Raport_ekologiczny_2016.pdf
2013
- Raport pt. „Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego - analiza wybranych przypadków". Raport
NAGRODY, STYPENDIA I WYRÓŻNIENIA
2004 - II miejsce w ogólnopolskim konkursie im. prof. Witolda Kuli na najlepszą pracę magisterską z dziedziny nauk społeczno-ekonomicznych