Nauka
Badania na rzecz rolnictwa ekologicznego realizowane w roku 2016 z przeznaczeniem na realizację badania pn. "Marketing, promocja i analiza rynku. Produkcja ekologiczna jako czynnik budowania przewag gospodarczych w skali lokalnej, rola i funkcjonowanie samorządów lokalnych oraz grup organizacji produktów- przedstawienie propozycji modelowych rozwiązań oraz zebranie dobrych praktyk. Propozwojowe wykorzystanie rolnictwa ekologicznego w polityce i działaniach samorządów lokalnych-analiza wybranych przypadków".
Projekt badawczy, który zostanie zrealizowany na terenie gmin o wysokim lokalnym potencjale rozwojowym w postaci zorganizowanej produkcji ekologicznej żywności pozwoli opracować bazę skutecznych instrumentów i działań stosowanych przez samorządy lokalne na rzecz szeroko rozumianego rolnictwa ekologicznego. W czasie trwania projektu zostanie wypracowany zestaw wskaźników służących do oceny działalności samorządów gminnych i podejmowanych przez nie działań prorozwojowych w oparciu o zasób lokalny w postaci produkcji ekologicznej żywności. Informacje i wnioski uzyskane w ramach projektu mogą posłużyć władzom na poziomie zarówno lokalnym (samorządowym), wojewódzkim jak i centralnym w formułowaniu instrumentów wsparcia i zmian w polityce dotyczącej rozwoju branży ekologicznej przy zaangażowaniu władz samorządowych.
Planowana realizacja projektu/ harmonogram badań obejmuje następujące etapy:
- Opracowania koncepcji badania.
- Dobór próby badawczej.
- Analiza danych zastanych (m.in. strategii rozwoju, danych statystycznych dot. funkcjonowania danej JST).
- Operacjonalizacja pojęć i opracowanie narzędzu badawczych: zestawu wskaźników, dyspozycji (scenariusze) do wywiadów pogłębionych indywiduanych oraz scenariusza zogniskowanych wywiadów grupowych.
- Realizacja badań terenowych projektu.
- Analiza materiałów i opracowanie wyników badań.
- Przygotowanie raportu końcowego projektu w oparciu o zebrane materiały i wyniki badań.
Cel ogólny: Analiza wpływu, jaki na rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego, a tym samym na rozwój danego obszaru, wywierają działania i inicjatywy podejmowane przez samorządy lokalne.
Na cel ogólny składają się następujące cele szczegółowe:
- Analiza postrzegania zorganizowanej produkcji ekologicznej żywności (grupa producentów, współpraca rolników i przetwórców etc.) jako endogenicznego czynnika rozwojowego.
- Opis działań, przedsięwzięć i inicjatyw samorządów lokalnych, głównie szczebla gminnego, na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego (produkcji ekologicznej żywności).
- Badania efektywności oddziaływania ww. działań samorządowych na rozwój sektora ekologicznej produkcji w skali lokalnej.
- Analiza wpływu zorganizowanej w skali lokalnej produkcji ekologicznej żywności na ekonomiczno-społeczny rozwój danego obszaru.
Raport projektu dostępny jest tutaj
Rezultaty projektu są dostępne nieodpłatnie dla wszystkich przedsiębiorstw działających w danym sektorze lub podsektorze rolnym lub leśnym.