Publikacje
Mirosław DRYGAS, Iwona NURZYŃSKA, Katarzyna BAŃKOWSKA
Książka do nabycia w księgarni internetowej Wydawnictwa Naukowego Scholar:
Publikacja dofinansowana przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Spis treści
Wprowadzenie 9
1. Rolnictwo ekologiczne w literaturze przedmiotu 11
2. Cele, hipotezy, materiał empiryczny oraz metody badawcze 15
3. Rolnictwo ekologiczne w świecie 20
3.1. Rolnictwo ekologiczne w skali globalnej 20
3.2. Rolnictwo ekologiczne w Europie 23
3.3. Rolnictwo ekologiczne w Polsce 23
3.4. Krajowy Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014–2020. 27
3.5. Rynek produktów ekologicznych w Europie i na świecie 28
4. Rolnictwo ekologiczne przedmiotem Wspólnej Polityki Rolnej 32
4.1. Ewolucja prośrodowiskowego ukierunkowania WPR 32
4.2. Kierunki dyskusji nad kształtem WPR na lata 2021–2027 34
4.2.1. Uwarunkowania zmian 34
4.2.2. Wybrane propozycje zmian WPR po 2020 r. 36
4.2.3. Wizja WPR po 2020 r. według Komisji Europejskiej 41
4.3. Kierunki zmian Wspólnej Polityki Rolnej po roku 2020 według Komisji Europejskiej 45
5. Charakterystyka zbiorowości gospodarstw ekologicznych na tle zbiorowości gospodarstw objętych systemem rachunkowości FADN 51
5.1. Uwagi wstępne 51
5.2. Potencjał produkcyjny certyfikowanych gospodarstw ekologicznych na tle zbiorowości FADN 55
5.3. Wyniki ekonomiczne certyfikowanych gospodarstw ekologicznych na tle zbiorowości FADN 65
Podsumowanie 76
6. Wyniki badań ilościowych 77
6.1. Struktura badanej populacji – charakterystyka gospodarstwa 78
6.2. Profil społeczno-demograficzny respondentów 80
6.3. Formy sprzedaży produktów ekologicznych 82
6.4. Udział rolników w organizacjach promujących rolnictwo ekologiczne 88
6.5. Wyniki ekonomiczne ankietowanych gospodarstw i ich plany na przyszłość 88
6.6. System wsparcia rolnictwa ekologicznego i jego znaczenie w opiniach rolników 97
6.7. Największe bariery w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce 111
6.8. Otoczenie instytucjonalne i samorząd lokalny w rozwoju gospodarstw ekologicznych 115
Podsumowanie i wnioski 120
7. Szanse i bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego w świetle wyników badań jakościowych 123
7.1. Wstępne uwagi metodologiczne 123
7.2. Motywacje ekonomiczne i społeczne podjęcia ekologicznego sposobu produkcji 125
7.3. Ocena obecnie obowiązującego systemu wsparcia finansowego rolnictwa ekologicznego w Polsce i Unii Europejskiej w ramach Wspólnej Polityki Rolnej 129
7.4. Ocena otoczenia instytucjonalnego i infrastrukturalnego rolnictwa ekologicznego 136
7.4.1. Ocena systemu szkoleń dla rolnictwa ekologicznego w Polsce 136
7.4.2. Ocena otoczenia instytucjonalnego, w tym norm prawnych regulujących produkcję żywności ekologicznej 138
7.4.3. Ocena systemu Ośrodków Doradztwa Rolniczego (ODR) 140
7.4.4. Rola samorządu terytorialnego we wspieraniu rolnictwa ekologicznego w Polsce 144
7.4.5. Ocena systemu certyfikacji produkcji ekologicznej w Polsce 146
7.4.6. Rola otoczenia infrastrukturalnego we wspieraniu rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce 147
7.5. Rola formalnej i nieformalnej współpracy rolników ekologicznych 150
7.6. Relacje ze społecznością lokalną 154
7.7. Ocena barier społecznych i ekonomicznych dla rozwoju rolnictwa ekologicznego w badaniach jakościowych 155
7.8. Podsumowanie wyników badań jakościowych 160
8. Panel ekspertów 163
Zakończenie 166
Bibliografia 177
Summary and Recommendations 182
Rola ARiMR w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce 185
Indeks nazwisk 191