Publikacje
Wojciech Goszczyński
Idylle, Hybrydy i Heterotopie. Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych
Warszawa 2023, 460 s. Wydawca: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk Copyright © by Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN 2023 ISBN 978-83-89900-72-2 |
Cała publikacja do pobrania w wersji PDF 15 MB
Pozwalamy sobie oddać w Państwa ręce najnowszą publikację autorstwa Wojciecha Goszczyńskiego, pracownika Instytutu Socjologii UMK pt. Idylle, Hybrydy i Heterotopie. Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, Publikacja stanowi naukowe domknięcie cyklu badań nad społecznymi konsekwencjami rozwoju alternatywnych systemów żywieniowych. Książka stanowi też głos w dyskusji o kształcie współczesnych splotów wiejskości oraz tego, jak wpływają one na polskie społeczeństwo.
Jeśli jesteście Państwo zainteresowanie wersją papierową to prosimy o kontakt z wydawnictwem (irwir@irwirpan.waw.pl) lub bezpośrednio autorem (goszczynski@umk.pl).
Publikacja sfinansowana ze środków Narodowego Centrum Nauki na podstawie umowy numer UMO-2017/26/D/HS6/00869
Spis treści
Wstęp 7
1. Jedzenie i wiejskość z perspektywy socjologii 19
1.1. Społeczne studia nad jedzeniem 19
1.2. Hybrydy wiejskości 33
1.3. Splatanie: relacyjna teoria wiejskości i jedzenia 48
2. Społeczna ewolucja systemów żywieniowych 55
2.1. Wynurzanie: wiejskość i systemy żywieniowe w prehistorii i w antyku 56
2.2. Centra i peryferia: wiejskość i systemy żywieniowe w średniowieczu 68
2.3. Umacnianie: wiejskość i systemy żywieniowe od XIX wieku do współczesności 92
3. Idylle, integracje i ucieczki: wiejskość i współczesny system żywieniowy 123
3.1. Synteza 123
3.2. Integracja 136
3.3. Puryfikacja 148
3.4. Przenikanie 161
3.5. Heterotopie: wiejskość w alternatywnych sieciach żywieniowych 172
4. Utensylia 197
4.1. Perspektywa badawcza 197
4.2. O badaniu 200
4.3. Procedura analityczna 219
5. Wyniki badań 227
5.1. Tło: postawy i zachowania konsumentów na rynku żywności 227
5.2. Wiejskość i alternatywne sieci żywieniowe 247
5.2.1. Smaki przeszłości i wiejskość 249
5.2.2. Perfomanse lokalności i wiejskość 269
5.2.3. Lęki przed nowoczesnością i gastrokuracje 303
5.2.4. Komodyfikacja wiejskości 336
5.2.5. Poszukiwanie wiejskiej równowagi: wiejskość i zrównoważony 361
5.3. Społeczne konsekwencje splatania wiejskości: mediacje i separacje w alternatywnych sieciach żywieniowych 384
6. Wiejskość na talerzu: zakończenie 403
6.1. Synteza 403
6.2. Podsumowanie 418
Bibliografia 427
Linki 460
Fotorelacja 461