Publikacje

Strona główna / Publikacje / Idylle, Hybrydy i Heterotopie. Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych

Wojciech Goszczyński

 

okładka

Idylle, Hybrydy i Heterotopie. Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych

Warszawa 2023, 460 s.

Wydawca: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk

Copyright © by Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN 2023

ISBN 978-83-89900-72-2
DOI 10.53098/978-83-89900-72-2

 

Cała publikacja do pobrania w wersji PDF 15 MB

 

Pozwalamy sobie oddać w Państwa ręce najnowszą publikację autorstwa Wojciecha Goszczyńskiego, pracownika Instytutu Socjologii UMK pt. Idylle, Hybrydy i Heterotopie. Wiejskość i jedzenie w alternatywnych sieciach żywieniowych. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, Publikacja stanowi naukowe domknięcie cyklu badań nad społecznymi konsekwencjami rozwoju alternatywnych systemów żywieniowych. Książka stanowi też głos w dyskusji o kształcie współczesnych splotów wiejskości oraz tego, jak wpływają one na polskie społeczeństwo.

Jeśli jesteście Państwo zainteresowanie wersją papierową to prosimy o kontakt z wydawnictwem (irwir@irwirpan.waw.pl) lub bezpośrednio autorem (goszczynski@umk.pl).


Publikacja sfinansowana ze środków Narodowego Centrum Nauki na podstawie umowy numer UMO-2017/26/D/HS6/00869

 

Spis treści

Wstęp   7
1.    Jedzenie i wiejskość z perspektywy socjologii   19
1.1. Społeczne studia nad jedzeniem   19
1.2. Hybrydy wiejskości   33
1.3. Splatanie: relacyjna teoria wiejskości i jedzenia   48
2.    Społeczna ewolucja systemów żywieniowych   55
2.1. Wynurzanie: wiejskość i systemy żywieniowe w prehistorii i w antyku  56
2.2. Centra i peryferia: wiejskość i systemy żywieniowe w średniowieczu  68
2.3. Umacnianie: wiejskość i systemy żywieniowe od XIX wieku do współczesności   92
3.    Idylle, integracje i ucieczki: wiejskość i współczesny system żywieniowy   123
3.1. Synteza    123
3.2. Integracja  136
3.3. Puryfikacja   148
3.4. Przenikanie   161
3.5. Heterotopie: wiejskość w alternatywnych sieciach żywieniowych   172
4.    Utensylia  197
4.1. Perspektywa badawcza   197
4.2. O badaniu   200
4.3. Procedura analityczna   219
5.    Wyniki badań   227
5.1. Tło: postawy i zachowania konsumentów na rynku żywności   227
5.2. Wiejskość i alternatywne sieci żywieniowe   247
5.2.1. Smaki przeszłości i wiejskość   249
5.2.2. Perfomanse lokalności i wiejskość   269
5.2.3. Lęki przed nowoczesnością i gastrokuracje   303
5.2.4. Komodyfikacja wiejskości   336
5.2.5. Poszukiwanie wiejskiej równowagi: wiejskość i zrównoważony  361
5.3. Społeczne konsekwencje splatania wiejskości: mediacje i separacje w alternatywnych sieciach żywieniowych   384
6.    Wiejskość na talerzu: zakończenie   403
6.1. Synteza   403
6.2. Podsumowanie   418
Bibliografia   427
Linki   460
Fotorelacja   461

Powrót